Minecraft skin stops working in 1.9

My Minecraft skin works fine in 1.8.9 (I use it to play on Hypixel), but when I play on 1.9, my skin turns into Alex or Steve. This has been happening since the snapshots. I have tried re-uploading the skin on minecraft.net, but it still doesn’t work. Does anyone know how to fix this?

  • How to get a slowly expanding world border in Minecraft?
  • How often is a Powered Rail required to keep going uphill?
  • Where can I find wolves?
  • Can I change which server my Minecraft skin goes to? (If yes, how?)
  • When you break a glass block/pane can you get it back?
  • Can Minecraft be played by two players locally on the same account?
  • Any more compact self-activating piston designs?
  • How do I change my player name in Minecraft multiplayer in offline mode in Windows
  • How does animal spawning work?
  • Tekkit on Mac not starting up - White Screen
  • Does player movement speed up mob spawners?
  • What's the Minecraft enchantment Alphabet?
  • 2 Solutions collect form web for “Minecraft skin stops working in 1.9”

    If you’re showing up as Alex, that means you’ve been randomly assigned the Alex model that’s new in 1.9. Steve skins don’t fit the Alex model, and it appears that accounts with the new Alex model have had their skins reset (maybe to avoid visual artifacts?).

    To get your old skin and Steve model back, login to your profile on minecraft.net and change your model from Alex to Steve, then re-choose your skin with Choose File, and click Upload to re-upload your skin:

    Screenshot of the Skin section of the minecraft.net Profile page showing the two new radio button options for “My skin fits on the classic "Steve" player model” and “My skin fits on the new "Alex" player model”.

    (As the profile page says, there may be a delay in seeing your skin update due to server caching.)

    Well, I just did some testing and it worked for me. Usually early updates Mojang has this problem; it’s most commonly a glitch in the system, and if that’s the case then there’s nothing you can do.

    My best advice would to be to try to run the profile on the fully released 1.9 version, and not the 1.9 snapshots. If it works for the 1.9 full version, then it means Mojang just hadn’t fixed it in the early development builds.

    If it’s not, there’s not really a whole lot you can do. You can potentially check if the server or you are running in an offline mode, or if skin servers are down. Other than that, you are out of luck.

    Like I said, try to play the game on the full version of 1.9. Update your skin of course, and see if it works.

    We love Playing Games, especially Video Games.